HomeCryptoDe ce blockchain-ul va deveni pentru tine mai important decat internetul
De ce blockchain-ul va deveni pentru tine mai important decat internetul
by
admin
Course Description
Acum doua zile am declansat o serie de actiuni pe care am numit-o „Luna criptomonedelor”. E vorba de video-uri, articole si webinarii cu experti din lumea criptomonedelor, care sa precead? workshopul practic de criptomonede pe care il voi realiza in 30-31 ianuarie 2021.
Aceasta activitate compoleteaza seria de video-uri „Bitcoin: mituri, capcane si pericole„, pe care am inceput-o la sfarsitul anului 2020, si a aparut ca necesitate de a te informa asupra subiectului criptomonedelor, acum, inainte ca toata lumea (adica „toata presa si internetul”) sa vorbeasca despre cat de usor si repede poti face bani in cripto. Incerc in acest fel sa „te vaccinez” (e doar un termen la moda, stai linistit, nu primesti nicio injectie) contra titlurilor senzationaliste si a imboldului pe care il vei simti, de a arunca cu banii in Bitcoin, chiar daca nu stii aproape nimic despre el, decat ca pretul sau urca ametitor.
Un sondaj care mi-a deschis ochii
Inainte de a porni aceasta serie de actiuni, am trimis un sondaj catre abonatii mei, in care i-am rugat sa aleaga subiectele care sunt mai importante pentru ei. Primele doua in top au fost:
la ce ma ajuta criptomonedele
ce este si cum functioneaza blockchain-ul
Cele doua subiecte sunt puternic intretesute, pentru ca blockchain este tehnologia care reprezinta motorul criptomonedelor. Am inteles, din raspunsul tau si ale celor cateva sute de oamenii care au raspuns la sondaj, ca o tehnologie si o aplicatie a acesteia nu este importanta pentru public decat in masura in care ofera ceva utilizatorilor… iar acest lucru este de bun simt.
Inainte de internet a fost computerul
Primele computere digitale au aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Au fost monstri tehnologici, care ocupau camere intregi si erau folositi la decriptarea codurilor folosite in comunicatiile secrete ale nazistilor. Mai apoi, in timpul razboiului rece, odata cu cercetarile destinate obtinerii unor bombe atomice tot mai puternice, computere au crescut in dimensiuni si au fost folosite la modelarea exploziilor nucleare.
Incet-incet, computerele s-au micsorat si au patruns in sectorul de business, pentru a deveni omniprezente. La vremea aceea, pentru omul obisnuit, computerul era o unealta exotica, fara impact major asupra lui, cam cum e tehnologia blockchain in acest moment pentru tine. A trebuit sa apara oameni geniali, cum au fost Steve Jobs si Bill Gates, ca in viata noastra sa patrunda computerele, pentru totdeauna.
Internetul, de la curiozitate la adictie
Odata cu maturitatea computerelor personale si aparitia laptopului, industria IT parea sa stagneze. Computerele deveneau tot mai mici si mai puternice, dar in esenta faceau acelasi lucru: ne ajutau in job si, mai nou, ne ocupau timpul liber cu jocuri.
Cu ceva timp in urma, in anii 1970, aparuse o retea militara de comunicatie, ARPANET, care a legat pentru prima data mai multe computere intre ele. Apoi lucrurile s-au transferat in zona civila, iar la inceputul anilor 1990 au inceput sa fie conectate retelele independente existente la acea vreme, pentru a forma ceea ce astazi numim internet. La inceput, lumea a auzit de aceste retele, la fel cum astazi ai auzit si tu de blockchain, dar nu s-a gandit cat de important va fi internetul pentru viata de zi cu zi.
Internetul a dat un suflu nou utilizarii computerelor. Reteaua mondiala a interconectat milioane de computere si a adus comunicarea pe noi paliere, facand-o instantanee si multifatetata. Puteai trimite un email, care ajungea la celalalt capat al globului in cateva secunde, lucru de neconceput inainte. Mai mult, prin acces la World Wide Web, cu ajutorul unui broser (isi mai aminteste cineva de Netscape?), puteai avea acces la informatii de toate felurile, care apareau pe site-uri cu viteza cu care cresc ciupercile dupa ploaie. De fapt, mai repede.
Dupa aparitia smartphone-urilor, care ne-au pus la dispozitie, in palma, un computer perfect functional, viata s-a schimbat pentru totdeauna. Astazi suntem legati „cu sfoara” de telefonul nostru, suntem conectati 24 de ore din 24 la internet si daca, printr-un accident, nu avem telefonul la noi pentru jumatate de zi, incepem sa devenim frustrati si nervosi.
Criptoanarhistii si lumea de maine
In 1988, odata cu aparitia primelor seminte ale internetului, Timothy C. May a lansat „Manifestul cripto anarhist„, o lucrare in care apela la puterea criptografiei (aceiasi criptografie care a ajutat la aparitia primelor computere digitale, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru a sparge codurile secrete ale comunicatiilor naziste) pentru a face un sistem software, ce poate fi folosit de oricine, care sa asigure comunicatii criptate intre oameni, pentru a proteja comunicatiile private, activismul politic si schimburile economice libere. Aceste idei initiale au fost dezvoltate in concepte ulterioare, cum ar fi contractele inteligente (care nu necesita o terta parte pentru a fi duse la indeplinire) si criptomonedele (monede distribuite intr-o retea de computere, care nu poate fi controlata si respecta un protocol cu reguli stabilite de initiatori).
Criptoanarhismul a fost o miscare aparuta ca reactie la metodele tot mai puternice de supraveghere a vietii personale ale cetateanului, de control si restrictionare a activitatii economice si financiare a individului.
Blockchain si Bitcoin
Dupa zeci de ani de incercari si esecuri, in 2008, Satoshi Nakamoto a inventat blockchainul, o tehnologie software bazata pe criptografie si a lansat Bitcoin, prima moneda virtuala complet functionala, capabila sa reziste la atacuri si sa faca tranzactiile sigure, fara sa fie nevoie de un intermediar care sa le valideze (acesta este rolul sistemului bancar, in modelul clasic).
Astazi, treisprezece ani dupa aparitia sa, revolutia tacuta a blockchainului incepe sa fie tot mai prezenta in fluxurile de stiri, dupa ce a facut senzatie in 2017, cand un Bitcoin a ajuns sa valoreze aproape 20.000 de dolari. Chiar si asa, la acest moment, pentru majoritatea oamenilor si probabil pentru tine, Bitcoin si blockchain reprezinta doar o curiozitate, asa cum era, pentru omul obisnuit, un computerul in 1960 sau interentul la sfarsitul anilor 1980.
Peste 10 ani, blockchainul va avea asupra vietii tale acelasi impact pe care il are computerul, internetul si smartphonul acum, asupra ta. Mai mult, peste zeci de ani, istoricii care se vor uita in spate, vor spune ca revolutia tehnica care a dus la aparitia computerului, apoi a internetului si apoi a blockchainului, este de fapt o singura evolutie tehnologica, care a avut trei etape.
Stiu ca iti vine greu sa crezi ca te afli in plina revolutie. Voi incerca sa-ti arat acest lucru in viitoarele articole, si sunt sigur ca vei intelege, atata timp cat mintea ta va fi deschisa si va incerca sa iasa din granitele modului in care vezi realitatea de zi cu zi.