Helping Create Success

+1.800.123.4567

Cum se impoziteaza Bitcoin si criptomonedele in Romania

Crypto

Cum se impoziteaza Bitcoin si criptomonedele in Romania

Descriere curs

Pentru investitori, una dintre cele mai importante probleme este cea a impozitarii. De aceasta latura depinde randamentul final, deoarece acesta se calculeaza dupa aplicarea impozitarii pe profitul obtinut.

De aceea, pana nu demult, in Romania exista o problema cu care se confruntau cei care investesc sau mineaza Bitcoin: nu exista o reglementara clara a modului de impozitare. Lucrurile s-au clarificat, oarecum, in ianuarie 2019, cand  a fost modificat Codul fiscal prin Legea 30 din 2019, care modifica OUG 25 din 2018.

Iata ce a declarat un reprezentant ANAF, conform libertatea.ro:

‘Criptomoneda sau criptovaluta este un tip de moneda digitala, virtuala. Conform unui comunicat de presa al Bancii Nationale a României, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, în întelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica, dar în conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare «Veniturile, alte beneficii si elemente patrimoniale sunt supuse legislatiei fiscale indiferent daca sunt obtinute din acte sau fapte ce îndeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale».

Având în vedere ca veniturile din tranzactionarea criptomonedelor nu se regasesc enumerate printre veniturile neimpozabile, mentionate în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca acestea sunt venituri impozabile’, arata Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Lucrurile s-au clarificat prin OUG 25/2018. Iata ce zice legea:

161. La articolul 114 alineatul (2), dupa litera l) se introduce o noua litera litera m), cu urmatorul cuprins:

m) venituri din transferul de moneda virtuala.

In traducere, veniturile din transferul de moneda virtuala se impoziteaza

Cum? Se explica mai jos:

165. La articolul 116 alineatul (2), dup? litera b) se introduce o noua liter?, litera c), cu urmatorul cuprins:

c) câstigului din transferul de moneda virtuala în cazul veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferenta pozitiva între pretul de vânzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Câstigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul câstigurilor într-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.»

Se spune, de asemenea, cand se declara aceste venituri:

163. La articolul 116, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 116. –

(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevazute la art. 115 alin. (1), precum si cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l) si m) au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pâna la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.»

Valoarea impozitatii este indicata la alt articol, 116:

ART. 116 – Declararea, stabilirea si plata impozitului pentru unele venituri din alte surse
….

(2) Impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% …

In concluzie, ar parea ca e foarte simplu:

  • castigul din tranzactia de monede virtuale se impoziteaza ca diferenta intre pretul de vanzare si cel de achizitie
  • declararea castigului se face in 15 martie pentru castigurile din anul anterior, in declaratia de venituri, la sectiunea „alte surse de venituri”
  • cota de impozitare este 10%

Intreaba un specialist in impozitare…

Si totusi… lumea criptomonedelor este ceva mai complexa decat atat. Exista situatii complicate (cel putin asa am crezut eu) , care nu sunt prevazute de lege. Am strans cateva din aceste situatii intr-o lista, si l-am rugat pe Adrian Benta, unul dintre cei mai buni consultanti fiscali din Romania, sa-si spuna parerea despre acest subiect. Iata lista de situatii pe care i-am trimis-o prin email:

  1.  cu ce documente justificative dovedim castigurile aparute in tranzactionarea de criptomonede, deoarece sunt cazuri in care aceste documente nu exista, de exemplu cumpararea/vanzarea de la o alta persoana fizica
  2. sunt cazuri in care investitori in criptomonede isi diversifica investitia. De exemplu cumpara Bitcoin, transfera moneda virtuala la un Exchange si cumpara alte 2, 3 sau mai multe criptomonede. Care este moneda dupa care se face calculul profitului: Bitcoin sau fiat (USD, RON), tinand cont ca nu exista un curs in astfel de exchange-uri, decat cel mult fata de USD sau EUR? Situatia se poate complica si mai mult: sunt Exchange-uri care nu tranzactioneaza decat criptomonede, fara fiat. Dupa care rata de schimb apreciem variatia de capital, tinand cont ca fiecare Exchange care ofera posibilitatea de a schimba in fiat, rate de schimb diferite? 
  3. daca s-a cumparat Bitcoin cu fiat (EUR, RON etc.) la inceputul anului, iar la sfarsitul anului detin tot acea suma in Bitcoin, deci nu am convertit inapoi in fiat, exista, conform legii, o tranzactie impozitabila
  4. cum se impoziteaza minatul de criptomonede, tinand cont ca exista cheltuieli pe termen lung (aparatura de minare, spatii de gazduire a aparaturii etc.) si cheltuieli pe termen scurt (curentul electric, cheltuieli de intretinere a serverelor, etc.). Se pot deconta ca si cheltuieli, cele spuse mai sus, daca esti doar persoana fizica, sau ai nevoie de o entitate juridica (SRL.  PFA etc.)?
  5. sa spunem ca la inceputul anului am cumparat Bitcoin, pe care in timpul anului l-am folosit sa cumpar produse sau servicii. Este aceasta o tranzactie impozitabila? Daca da, cum se calculeaza „profitul”?
  6. daca am cumparat Bitcoin la inceputul anului, iar la sfarsitul anului l-am vandut la un curs mai mic, cu diferenta negativa de curs, obiectivata in pierdere (fata de monedele fiat, inclusiv RON), aceasta poate fi considerata o pierdere fiscala, ce  poate fi dedusa? Daca da, cum se face asta?

Raspunsul a fost dezarmant de simplu:

Cred ca e prea tehnica discutia.

Eu cred ca venitul din moneda electronica se realizeaza nu cand detii moneda electronica ci cand aceasta este convertita in bani flat (eur, dolar lei). De asemenea cand se achizitioneaza bunuri sau servicii platite in moneda electronica. Venitul este contravaloarea bunurilor sau serviciilor evaluate la pretul cu care ar fi fost cumparate in bani
clasici.
Astfel prima intrebare cea fundamentala cat este venitul realizat este simpla: banii clasici in moneda clasica realizati, din criptomoneda si suma bunurilor in natura la echivalentul in bani.

Urmeaza partea care intereseaza cel mai mult persoana fizica. Stabilirea chetuielilor.

Amintim ca impozitul este asupra castigului. Daca persoana fizica nu identifica documentele de cheltuieli e pierderea acesteia. Asa ca orice document ce atesta platile, cum ar fi extrase de cont, facturi etc sunt bine venite.

Declaratia se depune pentru anul in care am schimbat in bani fiat moneda virtuala sau pentru anul in care am platit cu aceasta si am primit bunuri sau servicii.

Voi incerca sa sintetizez ce spune Adrian Benta:

1. daca detii moneda virtuala NU trebuie sa declari ca ai realizat castig decat daca:
a.ai schimbat moneda achizitionata anterior, in fiat (lei, euro etc.), iar castigul este pretul de vanzare minus pretul de achizitie ori numarul de monede virtuale (trebuie sa faci dovada preturilor, cu documente!)
b.ai cumparat cu acea moneda produse sau servicii, caz in care se calculeaza castigul ca diferenta intre cotatia monedei la achizitionarea produsului si/sau serviciului in ziua achizitiei, minus cursul de schimb cand s-a achizitionat moneda, ori numarul de monede tranzactionate

2.daca ai minat criptomonede, poti sa-ti scazi din impozitul ce il ai de platit, daca ai documente cu care sa justifici cheltuielile de minare (pretul echipamentului, pretul chiriei pentru echipament, pretul curentului electric, sau pretul inchirierii de servere de minare). Modalitatea de calcul…va fi precizata de cei de la ANAF.

Concluzie

Lucrurile s-au mai clarificat: cel putin acum exista o prevedere legislativa.

In schimb, pentru cei care tranzactioneaza monede virtuale si pentru cei care le mineaza, cred ca problemele deabia acum incep. Cand vor declara castigurile la ANAF, inspectorii fiscal vor ridica din umeri, pentru ca nu vor stii cu ce garnitura „se mananca” monedele virtuale. Mai mult, pot sa pun pariu ca metodele de calcul al impozitarii vor fi diferite de la un judet la altul, pentru ca nu exista norme de aplicare la lege…cel putin nu la situatiile pe care le-am enumerat mai sus. Mai mult, cred ca aceste situatii sunt doar cateva din cele care exista in lumea reala.

Ca atare…iti urez succes in „lupta” cu fiscul. Daca te impotmolesti, iti recomand sa apelezi (cu incredere!) la Adrian Benta, care are si o revista specializata, „Prietenii fiscalitatii„.

Care sunt cerințele??
Ce voi invata??
Cuprins curs
  • -
  • Numarul de lectii : 0
  • Ultima actualizare : martie 3, 2022
  • 0 cursanti
Lei
Cumpara acum
Preview curs