Blockchainul este o tehnologie care a fost inventata cu scopul de a fi folosita pentru a stoca date care nu pot fi alterate. A fost utilizata de Satoshi Nakamoto pentru a construi un sistem de plati pe baza de moneda virtuala , iar moneda virtuala se numeste Bitcoin. Satoshi a pus in functiune acest sistem de plati, sub forma unei retele de computere care utilizeaza blockchain, dar tehnologia blockchain este atat de versatila, incat ea poate folosi la orice aplicatii care necesita stocarea de date importante, care sa nu poata sa fie alterate sau modificate de actori rauvoitori.
De ce sistem de plati?
Sistemele de plati au aparut in zorii istoriei, ca o necesitate de a regla datoriile care apareau intre oameni.
Sa zicem ca exista doi prieteni, Ion si Vasile. Ion cultiva cartofi iar Vasile creste gaini. La un moment dat, o boala a omorat toate gainile lui Ion. Acesta s-a dus la Vasile si l-a rugat sa-i dea un sac de cartofi, ca sa aiba cu ce sa-si hraneasca familia. Vasile i-a dat sacul, si astfel Ion a devenit dator lui Vasile. Dupa un timp, Ion a reusit sa creasca gaste in loc de gaini, si si-a platit datoria catre Vasile, cu 3 gaste.
Lucurile au fost relativ simple intre prieteni, cand vine vorba de datorie. Dar pentru a extinde schimburile intre oameni care nu se cunosteau, au aparut banii. Banii au fost mediu de schimb, adica au facilitat schimburile de marfuri. In acelasi timp, s-au folosit si ca unitate de cont, adica cu scopul de a tine evidenta platilor si a datoriilor.
De la prieteni la straini
Evidenta platilor se tine intr-un jurnal de plati. De exemplu, daca te duci la magazinul din sat si vrei sa cumperi pe datorie, patronul scrie intr-un caiet ca ti-a dat faina de 8 lei. Apoi te mai duci o data, si scrie ca ti-a dat o bere de 5 lei. Cand ai primit salariul, te duci la patron si platesti datoria.
Ce va aparea in jurnalul patronului? Ca in 5 ianuarie ti-a dat faina de 8 lei, apoi in 12 ianuarie ti-a dat o bere de 5 lei. In 15 ianuarie, cand ai luat salariu, patronul a scris ca a primit de la tine 13 lei si ti-ai stins datoria.
Acest jurnal de plati, tinut sub forma unui caiet, de catre patronul magazinului, are cateva caracteristici:
– scrie fiecare tranzactie in parte
-noteaza directia in care se plimba valoarea in bani (bunuri de la patron catre tine sau plata datoriei de la tine catre patron)
-mentine informatiile intr-o ordine cronologica
Blockchainul este un jurnal de plati electronic. Asemanarea dintre caietul patronului si blockchainul de la Bitcoin se rezuma la cele trei caracteristici enumerate mai sus. In rest, are diferente majore, care il fac extrem de folositor, din punct de vedere al omului obisnuit.
Din ce e format blockchainul de la Bitcoin?
Blockchainul (in traducere „lant de blocuri”) este format din mai multe blocuri de informatii, legate intre ele. Fiecare bloc contine mai multe tranzactii, cu toate informatiile necesare:
-cati bitcoin sau fractiuni de bitcoin are fiecare tranzactie
-de la cine catre cine se trimit bitcoinii (de la ce adresa/portofel la ce adresa/portofel)
-data si ora tranzactiei
In plus, adauga informatii importante, care se refera la blocurile anterioare (informatii de control) si informatii de accesare a datelor. Astfel, blocurile se leaga unul de altul si informatia este validata de la un bloc la altul.
Cum difera blockchainul de caietul patronului?
Exista cateva diferente importante, care fac blockchainul atat de revolutionar:
- spre deosebire de caietul patronului, care este intr-un singur exemplar, blockchainul se stocheaza intr-o retea de computere. Fiecare computer are o copie a blockchainului
- caietul patronului are multe informatii, despre toti clientii care cumpara pe datorie, dar tu nu poti accesa decat informatiile referitoare la tine, pe cand blockchainul este public si oricine poate vedea tranzactiile intre adrese… dar nu scrie in blockchain cui ii apartin aceste adrese (adica este pseudoanonim)
- caietul patronului este tinut de patron, si patronul poate oricand sa modifice informatiile din caiet. Daca nu ti-ai notat si tu ce datorie ai la patron, s-ar putea ca patronul sa te insele, schimband informatia din caiet. In cazul Bitcoin, informatia este inscrisa in blockchain, si poti avea incredere deplina ca ea este asa cum a fost scrisa initial, pentru ca blockchainul este in asa fel facut, incat informatia este distribuita la toate computerele din retea, care o incripteaza si leaga blocul nou realizat la restul blocurilor care formeaza blockchainul. Astfel poti fi sigur ca informatia nu va fi modificata de catre un atacator extern.
De ce? Unul dintre motive este ca ar trebui sa ataci toate computerele care detin cate o copie a blockchainului si sa modifici toate copiile simultan, ceea ce e practic imposibil, pentru ca sunt sute de mii de computere. Iar daca modifici doar cateva blockchainuri, protocolul retelei face in asa fel incat copiile modificare sa nu fie luate in seama, iar cand se adauga noi blocuri la blockchain, sunt validate doar blockchainurile care nu au fost alterate.
Descentralizarea face ca sistemele sa fie dificil sau imposibil de inchis sau distrus. Cel mai bun exemplu este pirateria prin sistemul de file sharing: oricate eforturi vor face guvernele de a opri partajarea de fisiere cu muzica sau filme, fenomenul pirateriei nu va putea fi oprit, pentru ca este descentralizat.
Avantaje de necontestat pentru blockchainul care contine tranzactiile cu Bitcoin
In concluzie:
- blockchainul are multiple metode care il fac rezistent la atacuri menite sa il modifice
- blockchainul este descentralizat, fiind stocat pe computerele retelei, ceea ce il face rezistent la tentative de distrugere de catre unul sau mai multe state sau de grupuri de atacatori
- blockchainul inlocuieste nevoia de intermediar, care sa garanteze ca tranzactiile sunt corecte. Garantia tranzactiilor este realizata de rezistenta la modificari si de descentralizare.
- blockhainul este transparent, dar (preudo) anonim… atata timp cat adresele (portofelele) care contin Bitcoin sunt sunt „declarate” de catre cei care le-au creat sau nu se poate face legatura intre tranzactiile unui portofel si persoana care detine portofelul. In acest moment se lucreaza pentru ca in viitor tranzactiile sa devina anonime.
Intrebuintarile sunt nelimitate
Tehnologia blockchain a fost utilizata inital pentru moneda virtuala Bitcoin, dar ea poate sta la baza oricaror baze de date care:
1. sunt sensibile si trebuie sa fie mentinute nealterate
2. se doreste sa nu poate fi nealterate prin atacuri externe
3. se doreste accesul liber la date, de catre oricine (desi blockchainul poate si privat, folosit doar de o singura organizatie, sau poate fi facut ca datele sa fie partial private, partial publice)
4. se doreste eliminarea intermediarului din procesul de stocare si management al datelor, intermediar care aduce cheltuieli suplimentare de bani si timp (vezi banca, ce plimba banii de la vanzator la cumparator, si iti ia timp si bani pentru acest serviciu)
Astfel, blockchainul poate fi utilizat la:
- construirea de sisteme de plati folosind monede virtual
- mentinerea datelor legate de proprietatile imobiliare (carti funciare)
- mentinerea datelor medicale
- mentinerea datelor tranzactiilor comerciale
- realizarea de tranzactii financiare fara intermediar, prin intermediul contractelor inteligente (schimb de monede, imprumut de moneda, asigurari etc.)
- vanzarea de arta digitala direct de catre autorul acesteia
- sisteme de achizitii publice, rezistente la tentative de coruptie
- sisteme de vot in blockchain, pe baza de semnatura electronica, rezistente la tentative de frauda
- constituirea de organizatii autonome conduse pe principii democratice (DAO)
- …si multe altele care deabia acum se nascocesc
Viitorul se va baza pe blockchain
Tehnologia blockchain a inceput sa revolutioneze lumea in care traim, pentru ca este o tehnologie democratica, in care puterea este in mainile utilizatorilor, o tehnologie care elimina necesitatea unei forte superioare care sa arbitreze corectitudinea tranzactiilor sau care sa le valideze ori intermedieze, o tehnologie care nu poate fi inchisa, cenzurata sau suprimata, pentru ca este descentralizata.
Iti recomand sa urmaresti un video, care o sa-ti clarifice multe din informatiile din acest articol.