‘Criptomoneda sau criptovaluta este un tip de moneda digitala, virtuala. Conform unui comunicat de presa al Bancii Nationale a României, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, în întelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica, dar în conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare «Veniturile, alte beneficii si elemente patrimoniale sunt supuse legislatiei fiscale indiferent daca sunt obtinute din acte sau fapte ce îndeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale».
Având în vedere ca veniturile din tranzactionarea criptomonedelor nu se regasesc enumerate printre veniturile neimpozabile, mentionate în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca acestea sunt venituri impozabile’, arata Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Lucrurile s-au clarificat prin OUG 25/2018. Iata ce zice legea:
161. La articolul 114 alineatul (2), dupa litera l) se introduce o noua litera litera m), cu urmatorul cuprins:
m) venituri din transferul de moneda virtuala.
In traducere, veniturile din transferul de moneda virtuala se impoziteaza
Cum? Se explica mai jos:
165. La articolul 116 alineatul (2), dup? litera b) se introduce o noua liter?, litera c), cu urmatorul cuprins:
c) câstigului din transferul de moneda virtuala în cazul veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferenta pozitiva între pretul de vânzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Câstigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul câstigurilor într-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.»
Se spune, de asemenea, cand se declara aceste venituri:
163. La articolul 116, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 116. –
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevazute la art. 115 alin. (1), precum si cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l) si m) au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pâna la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.»
Valoarea impozitatii este indicata la alt articol, 116:
ART. 116 – Declararea, stabilirea si plata impozitului pentru unele venituri din alte surse
….
(2) Impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% …